注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

吹雪世界之窗

青煙墨竹

 
 
 

日志

 
 

專欄  

2010-07-22 11:18:37|  分类: 人在旅途 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

  再次開通咗MSN嘅Space Live。

  寫網誌就如寫專欄,因為好嘥腦力。最多嘅時候,通識經營十二個網誌,就好似人哋啲作家同時為十幾本雜誌寫專欄一樣。其實箇中係一個惡性循環,就係為咗感受專欄作家嘅feeling,先至開通N多個網誌,而開通咗N多個網誌之後,就真係好似專欄作家咁,寫嘢寫到氣咳。我唔係林夕,唔係馬家輝,所以寫嘢速度及思想無可能有佢哋嘅十分之一。但爲了嘗試更多的寫作,於是就不停咁追趕。自己本來就係一個懶人,寫文章習慣慢慢磨,而家搞到咁,真係自己攞嚟。

  爲了適應某啲朋友,開通QQ空間;爲了適應另外某啲朋友,又用Space Live。另外的一啲網誌,部份已經塵封幾世。唔知係咪俾伽倫同學影響,將啲網誌分門別類,呢個做呢啲,嗰個做嗰啲。搞下搞下,連自己都亂埋。好明顯,我嘅多方面管理能力,係絕對比唔上大伽倫哥哥。

  而家越嚟越懶惰,開始唔去寫文章啦,十幾日先磨一篇,咁寫一個循環(每個網誌一篇),咪要差唔多半年?!用柴九哥嘅話講“人生有幾多個半年?”

  哎,世風日下!

  评论这张
 
阅读(96)| 评论(0)
推荐

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017